BAAS IN JE BOVENKAMER bij ARJEN HARKEMA Training | Coaching | Advies,

We vinden het normaal om ons lichaam te trainen en hoeveel mensen trainen hun brein? Terwijl juist je hersenen verhipte moeilijk onder bedwang zijn te houden. En dat is nu precies hoe stress ontstaat. Iedereen is wel eens in zo'n situatie geweest dat je een gesprek met iemand hebt terwijl je denkt: ik moet nog dit, straks niet vergeten te bellen, ik heb hier helemaal geen tijd voor. Erg vervelend en niet respectvol voor je gesprekspartner. 

Of de situatie dat je in het verleden met iemand een slechte ervaring hebt gehad. We kunnen dan slecht neutraal zo iemand benaderen.

Onze gedachten zitten vaak in het verleden of de toekomst en zelden in het nu. Ook voelen we ons bijna verplicht om een kwaliteitstempel op onze gedachten drukken. Is de gedachte plezierige of onplezierig. 

De kunst is dat je je gedachten neutraal in het nu weet te brengen. Daarmee voorkom je dat je stress ervaart en omdat je geconcentreerd bezig bent maak je minder fouten en ben je eerder klaar. 

Dit leer je bijvoorbeeld bij Mindfulness. En voordat je stopt met lezen omdat je het te zweverig vindt: Mindfulness is niets anders dan je brein trainen. En dat zou net zo normaal moeten zijn als het trainen van je lichaam.

Wil je meer weten over Mindfulness, bezoek dan eens de pagina van Mila de Koning. Ik heb bij haar een cursus Mindfulness gevolgd en sindsdien ben ik veel meer de baas in mijn bovenkamer. In mijn training zal ik ook altijd aandacht besteden aan hoe je geconcentreerder en dus beter en rustiger kan werken.

HOE WERKT ONS BREIN?
De meest simpele uitleg is de vergelijking met een gekookt ei. Je hebt de schil, het wit en het geel.
De schil is onze schedel, het geel is ons primaire brein, limbisch systeem genoemd. Hier zitten je emoties in. Je vechten of vluchten gedrag.
Het wit is je beredenerende brein, de cortex. Dit kan je vergelijken met een tafel waaraan Peter R. de Vries, Johan Derksen, Maarten van Rossem en nog een paar wijsneuzen zitten. Overal verstand van en een oordeel over. Daarnaast laten ze geen moment onbenut om die mening ook te ventileren. Het witte brein kan ons helemaal gek maken.
Wij laten ons witte brein veel te veel vrij zodat het met ons aan de haal kan gaan met als resultaat stress, lage eigenwaarde, slecht gevoel en uiteindelijk lichamelijke klachten.
Door ons witte brein een beetje te beteugelen zodat het gele brein aandacht krijgt, zal ons gele brein gelukstofjes produceren waardoor je veel lekkerder in je vel zit. Dat werkt net zo simpel als het klinkt. De kunst is die tafel met wijsneuzen in je witte brein hun mond te laten houden. Vind je breintraining een brug te ver? Begin dan eens met voldoende slaap en kleine rustmomenten op de dag in te bouwen. 

MULTITASKEN MAAKT MOE

We multitasken wat af in ons leven. Terwijl we hiertoe eigenlijk niet in staat zijn. Neem de proef maar eens op de som met de stopwatch van je telefoon en tel van 1 tot 10. Doe nu hetzelfde met het alfabet van "A" tot en met "J". Het tellen en alfabet zal ongeveer even lang duren, rond de 3 a 4 seconden. Probeer het nu eens te multitasken door deze twee te combineren, dus A1B2C3 etc. Lukt het je om dit binnen 6 a 8 seconden te doen? Waarschijnlijk niet en doe je er zelfs 3 a 4 keer zo lang over en voelt het als een inspanning. Dat komt omdat tellen en alfabet dezelfde hersenen gebruiken en door het te multitasken een wachtrij ontstaat.

Het volgende proefje is weer van 1 tot 10 tellen en nu tik je met je vinger in de maat van het tellen. Wat gebeurt er? Waarschijnlijk kan je dit moeiteloos combineren zonder dat je er langer over doet. Dat komt omdat het tikken met je vinger een ander deel van je hersenen gebruikt, je motorische deel. Zo kan je bijvoorbeeld ook zingen en schilderen, praten en koken.

Bij het uitvoeren van onze dagelijkse werkzaamheden gebruiken we echter vaak dezelfde hersenen. Daarom is autorijden en op de telefoon kijken zo gevaarlijk. Je gebruikt voor beide je visuele en motorische gedeelte. Te veel multitasken leidt tot vertraging, fouten, vergeten details en vermoeidheid. Multitaskers hebben daarom ook meer slaap nodig zodat de boel weer een beetje kan bijtrekken in je brein.

Hoe blijf je nu in de praktijk uit de buurt van de multitask valkuil. Begin door de afleidingsfactoren zoveel mogelijk weg te nemen. Je mobiele telefoon, Messenger op je computer, email notificaties etc. Maak dan tijdsblokken voor jezelf. In zo'n tijdsblok concentreer je je op de werkzaamheid die je moet doen en dat doe je met volle aandacht en focus. Ben je klaar met je werkzaamheid (grote kans dat dat veel eerder is dan je dacht) dan ga je naar het volgende tijdsblok. Dat tijdsblok kan best email/Messenger/mobiele telefoon/mop van collega/bak koffie zijn. Vervolgens sluit je dat tijdsblok af en ga je naar het volgende blok. Na verloop van tijd hoef je nauwelijks tijdblokken te maken want dan kan je singletasken. Je bent sneller, je levert betere kwaliteit en wordt minder moe. Wat wil je nog meer.