WERKGELUK bij ARJEN HARKEMA Training | Coaching | Advies

Burn-out en stress gerelateerde klachten zijn een grote bedreiging voor het bedrijfsleven. Inmiddels geeft zo'n 20% van de beroepsbevolking aan dat ze minder goed functioneren door stress gerelateerde klachten.

Ik ben opgevoed dat er nog nooit iemand dood is gegaan van hard werken. En ik geloof dat ook zolang je plezier hebt in wat je doet. Stress en hard werken is dus niet hetzelfde. Je kan heel goed stress hebben als je de hele dag niets te doen hebt.

Gelukkig wordt er veel onderzoek naar werkgeluk gedaan. En wat blijkt: er zijn 4 pijlers van werkgeluk.
Pijler 1: Werk in lijn met je moraal
Je dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Je doet dingen waar je in gelooft en waar je van houdt. Stel dat je een echt gezinsmens bent en milieubewust leven belangrijk vindt, dan voel je je aangetrokken tot een werkgever die duurzame materialen gebruikt en een kinderopvang heeft.
Pijler 2: Betrokkenheid
Als je emotioneel betrokken bent bij je werk. Er zijn drie elementen die hierbij een hoofdrol spelen. Plezier, Autonomie en werk waarin je in op kan gaan.
Pijler 3: Veerkracht
Dit behoeft enige uitleg. Kan je met tegenvallers omgaan? Kan je hiervan leren en je aanpassen aan de nieuwe omstandigheden? Veerkracht is essentieel voor werkgeluk. En hoe vergroot je je persoonlijke veerkracht? Door aandacht te kunnen houden op je huidige activiteiten. Leren om je gedachten minder af te laten dwalen. De helft van de tijd denken we namelijk aan andere dingen dan de taak die we uitvoeren. Mindfulness is de sleutel om dit te bereiken.
Pijler 4: Vriendelijkheid
Vriendelijkheid kost geen geld en is van onschatbare waarde. Onderlinge vriendelijkheid begint met ouderwetse beschaving. Respectvol met elkaar omgaan, delen, goed luisteren naar elkaar en eens een complimentje geven. Je kan dit onderling gewoon samen afspreken! En vriendelijkheid is iets wat je krijgt nadat je het geeft. En mocht dat niet direct in je zitten, je kan aan je empathie, compassie en dankbaarheid werken.