Tijd voor authenticiteit.

“Bedankt voor het vertrouwen en de opdracht”

Zo sloot Richard het telefoongesprek met de klant af. En hij meende het ook, je hoorde het in zijn stem.

Tijdens een coaching sessie van service adviseurs doet deze situatie zich voor. En ik was meteen trots op Richard. Dit is precies waar ik naar op zoek ben. Wat een mooi stuk authenticiteit, hier ligt inleving en dankbaarheid aan ten grondslag.

En stel je eens voor dat je klant bent en je hoort dit: “Bedankt voor het vertrouwen en de opdracht”. Dan voel je gewoon dat het niet meer mis kan gaan. Deze persoon zal er alles aan doen om het voor jou te regelen. Het was recht uit het hart, in het hart.

Ik ben dol op authenticiteit. Natuurlijk heb je een basis nodig: richting, werkafspraken, processen en realisatiecijfers. Dan bij voorkeur een groepje mensen die dit volgen en ook handig: geschikt zijn voor het werk wat ze doen. En net als bij een lekker recept: de uitvoering bepaalt het uiteindelijke gerecht. En hier komt authenticiteit om de hoek kijken! De manier waarop je het doet, jou manier, daarmee bepaal je hoe de ander het ervaart.

De letterlijke betekenis van authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden. En met name dat laatste maakt het zo sterk, “ondanks externe krachten en invloeden”

Even een momentje van zelfreflectie: hoe authentiek zijn we nog? Of zijn we onder druk van bedrijfscultuur, social media of de concurrentiestrijd met de buurvrouw om mijn part, ons anders/beter voor gaan doen? Ik moet dan altijd aan de briljante tekst van Loesje denken: wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.

Richard, die had het zinnetje ooit eens op een cursus geleerd in een andere volgorde. En in de loop der tijd had hij er zijn eigen versie van gemaakt. De klant ging immers op zijn advies in en moest best een flink bedrag betalen, dus dan moet het ook 100% goed zijn volgens Richard. Geen discussie mogelijk. En de klant? Die vindt het heerlijk: je kunnen identificeren met iemand de je begrijpt, die ook voelt wat ik voel, zo iemand wil ik vertrouwen. Mooi he, authenticiteit…..