Wees VakkenvulSTER, leiderschap is overal

Leiderschap is overal, de vakkenvulSTER methode:

Afgelopen week ving ik een gesprek op in de supermarkt. Meisje en jongen, beide rond de 15~16, staan vakken te vullen. Jongen zit volop in de puberklaagmodus en benoemt alles wat hij stom vindt en waar hij ook echt geen zin in heeft. Ach, als je 15 bent lijken kleine hobbeltjes soms onoverkomelijke obstakels denk ik en loop door. Mijn verwachting, en ongetwijfeld die van het ventje ook, was dat het meisje mee zou gaan in de klaagzang. Niets was minder waar. Meisje stopt even waar ze mee bezig is, kijkt de jongeman indringend aan en zegt dan: “Je kan je er ook even overheen zetten”. Ik merk dat ik automatisch stil ga staan. “Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens geen zin om te gaan werken”, vervolgt ze, “en als ik dan eenmaal hier ben, vind ik het heel gezellig.” Jochie is even stil en antwoordt dan snel: “oh, maar ik vind het hier ook heel gezellig hoor” Glimlachend loop ik door, die meid komt er wel. Zij is wat je noemt een vakkenvulSTER!

Mocht je het ook vervelend vinden om meegezogen te worden in de slachtofferrol en ongewild deelgenoot worden in een potje Oud Hollands klagen, wees dan de vakkenvulSTER. Parkeer wat je niet kan veranderen en concentreer je op het positieve. Je maakt het voor jezelf en anderen gezelliger en het mooie is: je hebt het helemaal zelf in de hand. Wees vaker vakkenvulSTER!