Wordt waterstof de nieuwe VHS videoband?

Waterstof is een vast onderwerp in onze elektrische voertuigen training. Niemand kan in de toekomst kijken dus schrijven wij geen enkel alternatief bij voorbaat af. Vrijwel altijd op het moment dat Waterstof, en de daarvan afgeleide synthetische brandstof, aan bod komt veren de cursisten op. Hoe minder voorkennis hoe groter de acceptatiegraad van Waterstof is. En dat is volstrekt begrijpelijk, het tanken van waterstof lijkt op het tanken van brandstof en je kan er ook een fatsoenlijk eind op rijden dus kom maar door.

En dat een hoge mate van acceptatie bij de klant doorslaggevend kan zijn voor het succes van een product doet me denken aan de tijd dat videorecorders in opkomst kwamen. De videorecorder stelde ons in staat zelf televisieprogramma’s op te nemen en terug te kijken en nog veel belangrijker: je kon speelfilms huren en thuis afspelen… Hollywood kwam daarmee in je huiskamer!

Er waren 3 verschillende systemen videorecorders, VHS, ontwikkeld door JVC, Betamax van Sony en Video2000 van Philips. Onderling vochten ze elkaar de tent uit en hoewel Video2000 en Betamax qua beeldkwaliteit het VHS systeem veruit de baas was heeft VHS het uiteindelijk gewonnen. Hoe kan een technisch minder product het winnen van betere producten? De prijs misschien? Nee, er was nauwelijks prijsverschil toen de systemen naast elkaar bestonden. En waarom won VHS toch de harten van de videokijkers…….

Daarvoor neem ik je mee naar een gemiddelde videotheek van die tijd. Een winkeltje met schappen vol kleurige videobanden naar genre gerangschikt. Beginnend bij kinderfilms, komedies, actie, horror en dan had je een gordijntje. Achter dit gordijntje gebeurde het. Als kind werd mij op het hart gedrukt nooit achter het gordijntje te kijken, nooit. En al helemaal niet te praten met de mannen die wel achter het gordijntje videofilms uitzochten…… Dat waren namelijk vieze mannen die blote films huurden.

Het succes van de VHS videoband was hiermee bepaald. Maar liefst 85% van de films die op video uitkwamen waren van het genre dat achter het gordijntje verhuurd werd. Dat de beeldkwaliteit niet je- van- het was maakte niet uit, het ging er tenslotte om wat je wel zag…. De naakte waarheid was dat Sony niet met dit genre films geassocieerd wilde worden en Philips met Sony marktafspraken had gemaakt. VHS werd de standaard en Sony en Philips stonden in hun hemd maar niet op een manier dat ze werden gehuurd…

Dat brengt me terug bij waterstof. Bekijk je waterstof als energiedrager voor auto’s dan is dat vanuit een technisch/efficiency oogpunt niet de meest logische keuze boven elektrisch. Maar goed, bij de VHS videoband kreeg het publiek ook een veel warmer gevoel dan je puur op technische specificaties zou verwachten. Zou Waterstof onder druk van de publieke voorkeur het dan ook gaan winnen van de technologisch verder ontwikkelde en efficiëntere batterijtechnologie?

Mocht ik maar voor één keer achter het gordijntje van de toekomst kijken…..

Copyright afbeelding: Jimmy Kets